AKTUALITĀTES
Ģimenes skolā un Māmiņu klubā viesojas veselīga dzīvesveida piekritēja

Līgatnes Māmiņu klubs, pateicoties projektam “Sabiedrība ar dvēseli”, turpina nodarbību ciklu Ģimenes skola. Sestdien, 24. februārī, plkst. 11.00 Augšlīgatnes Dienas un interešu centrā, Nītaures ielā 4, Ģimenes skolā viesosies uzņēmuma “Rūtas grozs” īpašniece, siguldiete Ligija Zariņa, lai  dalītos ar savu veselīgā dzīvesveida stāstu, kā var atrast alternatīvu aptiekai dabas veltēs, un praktiski iemācīs pagatavot zaļos kokteiļus un smūtijus mājas apstākļos.

Ko dod zaļie kokteiļi?

Zaļo kokteiļu lietošana uzturā palīdz organismam būt gudrai, pašregulējošai sistēmai arī tad, ja savus ēšanas paradumus radikāli nemainām. Zaļais kokteilis gan jālieto atsevišķi no ēdienreizes, jo tā sastāvā esošie dabīgie cukuri var radīt nevēlamu vēdera uzpūšanos, ja to lietojam kopā ar gaļu vai saldumiem. Vislabāk – otro brokastu vietā enerģijas tonusam starp ēdienreizēm. Ja katru dienu uzņemsim pietiekami daudz augu valsts dabiskās izcelsmes neapstrādātu pārtiku, tad, lietojot uzturā tradicionālo pārtiku, organisms būs spēcināts, lai arī ziemas laikā justos mundri. Saaukstēšanās vai vīruss var piemeklēt katru, bet ar to, ko dod daba – smiltsērkšķi, dzērvenes, saknes, medus, sēkliņas –, organisms var sapurināties un dažu dienu laikā tikt galā ar saaukstēšanos. Protams, ir situācijas, kad palīdz medicīna, tomēr ikdienas dzīvē, lietojot augu valsts produktus visa gada garumā, esam gudri palīgi paši sev.

Kādas ir populārākās “Rūtas groza” kokteiļu receptes?

Pirmais ir zaļais kokteilis, kurā apvienojam dažādus zaļumus, dīgstus, sēkliņas ar augļiem, ogām un medu. Piemēram, spinātus, keila lapas, rukolu, zirņu dīgstus, čia sēkliņas sablenderējam ar ūdeni, pievienojam ķirbi, nedaudz dzērvenes, ābolu, smiltsērkšķu ogas un saldumam medu. Tā būs tipiska mūsu pašu, Latvijas dabas labumu ziemas recepte. Vai gardais biešu smūtijs zemeņu kokteiļa krāsā – mazliet pilngraudu auzu pārslu uzbriedinām ūdenī ar linsēklām, pievienojam ābolu, citronu, svaigu bietīti, banānu un medu. Garšu dažādībai noder arī dažādas garšvielas – muskatrieksts, kanēlis, kakao, vaniļas pāksts. Ar šādiem gardiem kokteiļiem varam viegli pieradināt bērnus izgaršot, piemēram, tik veselīgo bieti vai spinātus, kuri kombinācijā ar zemenēm, mellenēm, avenēm, banānu mango garšo lieliski. Ja ikdienā pierodam pie šādiem produktiem, organisms apzinās to pozitīvo devumu un iznākumā rodas labs pieradums jeb kāre pēc zaļumiem.

Vai šis ir ekskluzīvs un dārgs dzīvesveids?

Nē, un tas ir mīts. Lielākoties esam pieraduši veikalā raudzīties uz gaļas, piena produktu un miltu izstrādājumu vitrīnām un iet garām dārzeņu plauktiem, bet, tiklīdz spējam mainīt savu domāšanu, izrādās, ka no zaļumiem un dārzeņiem var pagatavot ļoti garšīgus ēdienus, kuri dod ne tikai sāta sajūtu, bet dabīgā veidā satur arī visas nepieciešamās uzturvielas. Mēs neesam veģetārieši un neatsakāmies no gaļas vai zivs, taču ir patīkami redzēt, ka bērni ātri pierod pie vērtīga uztura un ka ballītēs pirmā uz mūsu svētku galda tiek notiesāta svaigo salātu bļoda.

Paralēli arī bērniem tiks piedāvāta aizraujoša nodarbe, kad gatavosim slaimu. Šobrīd pēc spineriem (virpināmais vai grozāmgrābslis) strauju popularitāti bērnu vidū ir iegūvis slaims (slime) jeb glumeklis. Elastīga masa, ar kuru var jautri rotaļāties, veidojot dažādas figūras, kas arī lietojama kā  antistresa lietiņa. Interesanta nodarbe visa vakara garumā!  Slaimu ir iespējams pagatavot paša spēkiem. Kā? Nāc uz nodarbību Ģimenes skolas ietvaros!

 

Līgatnes Māmiņu kluba vadītāja

Natālija Juškova

 

2018-02-11